Jó ötlet elhagyni a komfortzónát?

Jó ötlet elhagyni a komfortzónát?

By Regensburger Tamás

december 9, 2021


Véleménycikk a komfortzónáról

Ahhoz hogy jól teljesítsünk, tényleg el kell hagyni a komfortzónánkat? 

Tapasztalataim szerint erről megoszlanak a vélemények. Magam is többször találkoztam olyan vezetői elvárással, hogy bizony “lépjünk ki a komfortzónánkból és erőltessük meg magunkat!”

Ebből adódóan felmerül bennem a kérdés, hogy extra teljesítmény (vagy az a bizonyos dobozon kívüli gondolkodás) csak a komfortzónánk elhagyásával lehetséges?

Kinek mit jelent a komfortzóna?

Sok esetben mi miatt kell a belekényelmesedett (még rosszabb esetben a lusta) hozzáállással azonosítani a komfortzónát?

Nem gondolom, hogy a komfortzóna elhagyása kívánatos állapot a legtöbb ember számára, sőt!

Erről leginkább a koplalva fogyás esete jut eszembe példaként. Az mennyire komfortos? Továbbmegyek: Az így elért eredmény mennyire tartós? Mennyire fenntartható?

A terjedelemre való tekintettel most nem térek ki külön arra, hogy milyen állapotok létezhetnek a komfortzónán kívül. Ez lehet akár egy másik bejegyzés témája is. Több írást is olvastam erről általam igen nagyra becsült szakemberektől, és azt kell mondjam, hogy nincs teljes egyetértés a témában arra vonatkozóan, hogy milyen állapotokat, ha úgy tetszik zónákat különböztetünk meg a komfortzónán túl. Épp ezért térjünk is vissza az alapkérdésekhez.

Ahhoz hogy jól teljesítsünk, tényleg el kell hagyni a komfortzónánkat?

komfortzóna

Mi van abban az esetben, ha a komfortzónán kívül a fókusz már nem a feladat megoldására, vagy az eredményességre helyeződik, hanem arra, hogy hogyan “menekülhetünk” vissza oda a legegyszerűbben és a lehető leggyorsabban?

Inspiráció…

A magam részéről a komfortzóna része az is, amikor adrenalinnal fűtve lelkesen állok bele a feladatba, hiszen az adott tevékenység inspirál, ha úgy tetszik, feltölt. Ugyanezt nem mondhatom el abban az esetben, ha annak a bizonyos “erőltessük meg magunkat” elvárásnak kell /„akarunk” megfelelni.

Azonban nem is az a lényeg, hogy nálam hogyan működik.

Sokkal inkább az, hogy a munkahelyen, a csapatunknál mi a helyzet?

Vajon egy inspiráló, adrenalinnal dúsított, vagy az ostorcsapásoktól hangos légkör az eredményesség motorja?

Mi van akkor, ha az igazán eredményes működés a komfortzónán belül érhető el?

Akkor tényleg lépjünk ki a komfortzónánkból, vagy keressünk megoldást arra, hogy miként varázsolhatjuk a komfortzónánkba a tettre kész “ide nekem az oroszlánt is” hangulatot? Azt, amikor az adott tevékenységet nem a rossz értelembe vett „munkának” éljük meg.

Bár van még egy lehetőség!

Mi lenne, ha tudnád, hogy az adott kollégádat, vagy a csapatod tagjait mi az, ami inspirálja, netán feltölti?

Mekkora értéket jelentene számodra az az információ, hogy kinek, melyik feladat / tevékenység biztosítja az előbb említett adrenalindús érzést, és vajon milyen tevékenységet érez “hajóvontatásnak”? „…ejuhnyem…”

Minek nagyobb az esélye?

Annak, hogy a tettrekészségtől túláradó, vagy annak, hogy a hajóvontató hagyja el a “munkahelyét”?

Hiszen nagyon nem mindegy, ki melyiknek éli meg az adott kihívást, vagy feladatot.

Persze… Joggal passzol a meséből vett idézet, hogy “a törpök élete nemcsak játék és mese”, hiszen ez nemcsak feladat, hanem bizony erősen vezetőfüggő körülmény is, ami szintén megérne egy külön blogbejegyzést.

Mivel az elején azt írtam, véleménycikk, így az én véleményem erről a témáról röviden az, hogy ha elfogadjuk, hogy a komfortzónán kívül mindenki vissza akar menekülni oda, akkor a komfortzónán kívüli munkavégzés nem fenntartható állapot, pláne nem hosszú távon.

A jó hír, hogy a komfortzóna, valamint a munkahelyi zsigeri működési mechanizmus feltérképezéséhez ma már nem kell varázsgömb.

Vajon mennyit ér az, ha a csapattagok a képességeiknek, de leginkább érdeklődésüknek megfelelő helyen vannak?
Ráadásul olyan „munkát” végezhetnek, ami feltölti őket?
Létezik erre egy tökéletes eszköz, ami a csapattagok kiválasztásához, vezetővel való közös munkához, de akár a meglévő munkatársak megértéséhez, netán fejlesztési tervéhez is kiváló lehet.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, beszéljünk róla egy kávé mellett, vagy online platformon, hátha a közös gondolkodás további ötleteket eredményez!

Kitalálod, mi lehet az?
Ha nem, akkor szabad a gazda:

Te mit gondolsz erről a témáról? Örömmel olvassuk a gondolataidat a hozzászólások között.

Hagyj hozzászólást

Az email címed nem lesz nyilvánosan közzétéve. A szükséges mezőket jelöltük.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}